Sprzęgło, skrzynia?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mario10011
    Classic
    • 2009
    • 7

Sprzęgło, skrzynia?

mario10011
  • superspeedo
    Drive
    • 2007
    • 80

Sprzęgło, skrzynia?

Witam,
    Panowie/Panie przeczytałem już 124 posty na podobne tematy, nigdzie nie ma odpowiedzi :P Objawy:

Zauważyłem, że jak mocno przyspieszę to blokuje mi się skrzynia biegów. Wyłączę silnik, powrzucam kilka razy każdy bieg, odpalę auto i jest ok, mogę jeździć. Tzn nie jest do końca ok, bo biegi wchodzą ale z oporem. Na luzie, jak puszczę sprzęgło to słychać klekot, wydaje się, że z okolic między silnikiem a skrzynią. Takie umiarkowanie głośne charczenie. Po wciśnięciu sprzęgła jest cicho. Dzisiaj wymieniłem olej w skrzyni, stary był ciemny, czy jest różnica... hmmm... nie wiem, może delikatna. Jak się zablokuje skrzynia to żaden bieg nie wchodzi, teraz zauważyłem, że nawet jak biegi już wchodzą to wsteczny i tak charczy. Ponoć sprzęgło (komplet) było wymieniane w lipcu, mam fakturkę. Niedawno wymieniłem siłownik sprzęgła, nie pomogło więc 260zł w plecy. Nie stać mnie na testowanie w serwisie po kolei różnych opcji, może to sprzęgło, może dwumas, może skrzynia a może póżniej TTTM.

Ewentualnie czy sprzęgło od A3 1.8T AGU będzie też pasowało do mojego AGU, bo ceny są niższe odziwo :?:

Proszę o podpowiedzi, może ktoś juz tak miał, będę wiedział jak rozmawiać w serwisie :roll:

Komentarz

• kurynio
      Ambiente
      • 2007
      • 166

Nie wiem, ale nie wygląda mi to na sprzęgło (po rozłączeniu nadpędu objawy cichną), raczej skrzynia i chyba nic tu ciekawego nie wymóżdżymy, dopóki nie wyjmiesz skrzyni i nie obejrzy się dokładnie współpracujących kół, przesuwek itp.

Komentarz

• hsurim
        Elegance
        • 2006
        • 788
        • Kia
        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

A spróbuj jeszcze odpalić autko na sprzęgle (wciśniętym) i czy wówczas będzie coś słychać (??)
        Jeżeli nie, to puść powoli sprzęgło i nasłuchuj ...
        Jeżeli coś sie pojawi, to (raczej) skrzynia :|
        Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• superspeedo
          Drive
          • 2007
          • 80

Jakoś tak zawsze na sprzęgle odpalam, więc po puszczeniu słychać rzechot :shock: Skrzynia.. jeśli tak to jakie to koszta? :idea:

Komentarz

• kurynio
            Ambiente
            • 2007
            • 166

Dopóki nie rozbierzesz i nie zobaczy się co i jak, to można sobie gdybać...

Komentarz

• kozi1987
              Ambiente
              • 2007
              • 200

koszta... to zależy - regenerowana lub nowa - koszta tragiczne. Używana - koszta rozsądne, ale trafic ''dziewice'' ciezko... Do ARX za regenerowaną Skoda życzy sobie koło 11 tys., za nową jakieś 34 tys. ...(!). Używana duuuuużo taniej. W 3 - 3.5 tys. napewno sie zmieścisz.
              Przy okazji zorientuj sie które skrzynie od Audi będą pasowac - w 1.8T bardzo przydaje sie szósty bieg ktorego w skodowskich skrzyniach nie znajdziesz do tego silnika, co więcej Audi czasem ma o wiele lepsze skrzynie dzięki temu że wycofało sie z montowania niektórych ''felernych'' skrzyni które montuje w dalszym ciągu Skoda

Komentarz

• esjot
                Ambiente
                S_OCP Member
                • 2005
                • 152

Jak potrzebujesz skrzyni do 1,8T to mam pisz na PW

PZDR
                Superb - 2 Kombi

Komentarz

• superspeedo
                  Drive
                  • 2007
                  • 80

esjot jak jutro sie uda, to zawioze auto do "fachowców". Jeśli się okaże, że to skrzynia to napewno napiszę.

Komentarz

• orzel720
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 2267
                    • Superb III (3V3)

superspeedo, cześć
                    nie wiem jak z Twoją skrzynią w silniku 1.8T - ja niedawno zapłaciłem 1500zł za używkę (silnik 1.6 AKL 101KM) z 40 dniami rękojmi.
                    U mechaników po rozebraniu okazało się że padł 5ty bieg i jakieś 3 łozyska a same 2 tryby NOWE to 1000zł!!! więc sami zasugerowali zakup używki przynajmniej wszystko w niej jest zgrane ze sobą od nowości zakładając że nikt nie rozbierał........
                    Na razie zrobiłem 2000km i coraz lepiej ! Wstępnie słabo wchodził 1szy bieg ale teraz o wiele lepiej

Komentarz

• superspeedo
                      Drive
                      • 2007
                      • 80

z tego co się rozglądałem, to skrzynia kosztuje w granicach 1000-1400zl, za 2900 jest silnik 1.8T ze skrzynią na alledrogo.pl, będę kombinował jak już będę miał 100% pewności, że to jest właśnie skrzynia.

Komentarz

• Hanz2k
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 522

kozi1987, mógłbys rozwinąć temat skrzyń 6 biegowych 1,8T i ich przekładki z Audi do Octavi ??
                        Hanz2k
                        1,8 T by MT
                        :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• superspeedo
                          Drive
                          • 2007
                          • 80

Hanz2k a Ty napisz co MT z Twoją furą zrobił i jakie różnice?

Komentarz

• Hanz2k
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 522

superspeedo, nie zaśmiecaj wątku bo admini nerwowi z palcami na spuście i jeszcze dostaniesz szlaczka. Odpowiedzi wysłałem ci na PW.
                            Hanz2k
                            1,8 T by MT

Komentarz

• kozi1987
                              Ambiente
                              • 2007
                              • 200

Hanz2k Nie wiem jak sprawa ma sie z napędem na przód. Jesli chodzi o 4x4 to w wakacje pękła mi obudowa skrzyni (z mojej winy). Popytałem troche i (uslyszane od mechanikow wiec glowy za to sobie nie dam uciac) okazalo sie ze Audi i VW kiedys montowalo te same skrzynie ktore wystepuja w Skodowskim ARX ale szybko sie z nich wycofali ze wzgledu na kiepskie obudowy. Po dluzszym dochodzeniu, zdecydowalem sie ze do swojej wrzuce skrzynie od Audi TT Quattro (wersji bodajze tej 225KM ale musialbym sprawdzic). Przekladanek sporo, kompletowanie sprzetu troche zajelo, jako ze z tych oczywistych rzeczy (rozrusznik, dwumas, sprzeglo itp.) wymienic trzeba bylo tez półosie (skrzynia od TT jest wieksza), mocowania skrzyni i cięgna (caly ten popieprzony system), ktore naszczescie nie okazały sie za krotkie.
                              Heh moze strasznie to wyglada z tego jak to opisuje, ale efekt koncowy jest swietny Szósty bieg w tym silniku to zbawienie z tego co pamietam Vmax ori wynosi 210km/h, teraz jadąc 200km/h czuc ze auto ma jeszcze ogromny potencjał ale że opony do 190 to nie bylo okazji sprawdzic Co wiecej spalanie wg. FIS zmalalo o ok.~1 litr. Przelozenia wiele sie nie różnia, dwójka jest krotsza (zamiast 100km/h jest 90km/h) za to w efekcie silnik nie zamula tak na 3 biegu tylko pruje dalej ;]
                              Cena przerobki nie byla wygórowana, a mam pewnosc ze nie bede musial znowu wymieniac skrzyni (Skrzynie te mają opinie pancernych, prędzej tłoki nie wytrzymaja niz cos sie ze skrzynia stanie - byly juz 2 takie przypadki w Warszawie kiedy w ferworze walki ktos zamiast 5 wrzucił 3 - sprzeglo jest na tyle mocne ze przenioslo naped i BUM.

Komentarz

• Hanz2k
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 522

Kozi dzięki. Sprawdziłem w źródłach które mam i wyszło, że skrzynie 6 były tylko z Haldexami. Także nie poratujesz mnie. Natomiast dzięki za info na przyszłość. Wciąż mam w głowie projekt Octavi 4x4 z silnikiem z TT 225 km. Szczęśliwego nowego roku.
                                Hanz2k
                                1,8 T by MT

Komentarz

• superspeedo
                                  Drive
                                  • 2007
                                  • 80

No Panowie problem usunięty, biegi wchodzą jak w nóweczce Okazuje się, że to nie sprzęgło ani skrzynia, tylko pompka sprzęgła. Już się przygotowywałem na 3500zł wydatku a tu wystarczyło 300zł. Ufff - jak to ktoś napisał, skrzynie w AGU są pancerne, a sprzęgło było wymieniane w lipcu, pewnie poprzedni właścicielowi też się biegi blokowały i wymienił sprzęgło, bo to chyba nie jest normalne żeby przy 88000km wymieniać sprzęgło. Widocznie po wymienie (dość kosztownej, komplet sprzęgła + wymiana 3200zl mam fakture) biegi znowu się blokowały i się przestraszył, więc postanowił sprzedać. A ja się cieszę bo mam Octavkę od pierwszeg właściciela i 96100km przebiegu

Komentarz

Pracuję...